Loci – puggemetoden (fotografisk hukommelse)

Skrevet av Zixuan Liu 8. oktober 2015
 
Har du noen gang hørt om den store britiske detektiven Sherlock Holmes? Som detektiv må han huske store mengder informasjonen, slik at han lett kan hente dem når han driver detektivarbeid. Nå skal jeg lære deg memoreringsteknikken til selveste Sherlock Holmes, også kjent som Loci-metoden.

Loci-puggemetode handler om å huske ting i rom og sted. I BBC Sherlock snakker detektiven mye om å finne igjen informasjon fra sin «Mind Palace», altså et minneslott. Det er en fin måte å illustrere teknikken på – du skal nemlig lære å lagre informasjon i et «slott» i hjernen din.

1. Skape et rom i tanken

Lukk øynene dine, og forestill deg et sted som du kjenner godt. Rommet ditt, eller eventuelt hele huset ditt kan være et fint utgangspunkt. Prøv å gå gjennom hvert eneste hjørne i rommet, og gjenkalle hvert eneste detalj. Det er best at du «rydder bort» de små tingene som ligger strødd på overflaten.

2. Finne symboler

Knytt det du trenger å huske til fysiske gjenstander, akkurat som i storyline-metoden. Her er et eksempel for de fem første elementene i periodesystemet:

Hydrogen – Huldra

Helium – Helene

Litium – Litagomelk

Beryllium – Bærbar-pc

Bor – Bord

3. Reiserute

Forestill deg en «reiserute» gjennom stedet, og plassér gjenstandene langs reiseruten. Reiseruten min er for eksempel fra døra til skrivebordet. Jeg setter en Huldraskulptur rett utenfor døra, og når jeg kommer lengre inn sitter Helene på senga mi. Hun drikker Litagomelk, og søler på bærbar-pc’en min som ligger ved siden av henne. Reisen min avslutter ved bordet mitt. Nå må jeg passe på at jeg husker hva de ulike gjenstandene står for.

Det hjelper faktisk å lage så merkelig reiserute som mulig, fordi da husker du den bedre!

4. Repetisjon!

Når alle de andre stegene er gjort, kan du gå langs reiseruten din flere ganger for å forsterke minnet. Minneslottet kan du besøke flere ganger i døgnet, og gjøre det om til en vane. På starten kan det ta litt tid, men med mye øving kan du bli vant til å huske ting på denne måten. Eventuelt kan du utvide minneslottet til et større sted – kanskje til og med et slott som du «bygger» fra grunnen av. Det er det nærmeste et vanlig menneske kommer til fotografisk minne!

    Få god oversikt

    •  Ren design, engasjerende ikoner, intuitiv struktur og håndtegnede illustrasjoner.

    •  Få fullstendig oversikt ved å kaste et blikk på siden.

    •  Gode brukeropplevelser gir mestringsfølelse og positive læringsopplevelser.

    Enkelt å holde fokus

    •  Tavleundervisning og synlig lærer aktiviser de viktige læringssentrene i
        hjernen.

    •  Korte og presise videoer regissert av et profesjonelt filmteam i studio.

    Forstå det vanskelige

    •  Motiverende lærer med topp score fra elevundersøkelsen.

    •  Videoer med eksempler, analogier og tankekart.

    •  Til hver teorivideo har vi anbefalte studieteknikker.

    Øv på riktig tema

    •  Videoer kan merkes med ulike emojis som representerer din læringsopplevelse.

    •  Selvtester med oversiktskart som viser temaer det er vanlig å møte på eksamen. Oppgavene blir også markert med en farge etterhvert som du
       løser de. 

    •  Selvtester med oversiktskart over hvilke oppgaver andre studenter opplever som krevende.

    Få hjelp når du stopper opp

    •  Våre leksehjelpere vet hvordan man skaper positive læringsopplevelser. Ved å sette ord på dine tanker blir det enklere å oppdage hva som holder deg tilbake.

    •  Superelev gjennomgår de beste studieteknikker i 50 korte og effektive artikler.

Image 01