Smarte pauser

Skrevet av Zixuan 27.mai 2016

Grunnen til at vi trenger pauser i arbeidsøkten kan være mange – kanskje kjenner du at en migrene er på vei, kanskje du holder på å sovne på skrivebordet, eller kanskje du sitter fast på en oppgave. Pauser er utrolig viktige for vår prestasjon i skolelivet, men akkurat som arbeidsteknikker, er det også mulig å ta pauser på en smart måte, slik at man blir så oppfrisket som mulig etter pausen.

Det finnes en rekke ulike former for pauser, men i grunnen er det viktigste at man kobler av i pausen, det vil si at vi tenker på noe helt annet enn skolearbeidet. Det vil være et pluss om det er noe som gjør deg glad. Her er imidlertid noen forslag til avkoblingsteknikker:

  1. Fysisk aktivitet: Øverst i anbefalingslista mi står fysisk aktivitet. Alt telles som fysisk aktivitet så lenge du står opp fra stolen og stikker fra skrivebordet. Et bonuspoeng til deg om du klarer å få i deg frisk luft eller svette.
  2. Vær sosial: Om du får tid, er det faktisk en god idé å treffe noen venner, og gjerne venner som driver med noe helt annet enn det du gjør. På denne måten påfyller du energinivået til et nytt arbeidsøkt!
  3. Meditasjon: Hvis du ikke vil koble fra arbeidsøkta ved å tenke på noe annet, kan du heller prøve å tenke på ingenting. Meditasjon hjelper deg med nettopp det.
  4. Musikk: Sett på sanger som du kjenner godt, så du kan synge og danse sammen med musikken. Enda bedre om du klarer å spille instrumenter!
  5. TV og bøker: Å forsvinne i spennende historier til fiktive mennesker er en utrolig effektiv avkoblingsteknikk – bare pass på at du ikke begynner på en 800-siders bok og glemmer tiden!
  6. Bytt et arbeidssted: Hjernen vår blir mer våken når vi befinner oss i nye, ukjente miljø. Derfor kan du lure hjernen til å tro at du nettopp begynte å jobbe ved å bytte til et nytt arbeidssted midt i en arbeidsøkt.
  7. Legg deg!: Hvis du er veldig trøtt og har over to timers tid, så kan det være en god idé å rett og slett legge deg. Du kommer til å jobbe mer effektivt etter å ha tatt en blund!

Det lønner seg å eksperimentere med ulike avkoblingsteknikker, og samtidig finne ut hvor lenge du klarer å jobbe uten pauser. Noen bruker Pomodoro-teknikken, det vil si at man setter en timer på 25 minutter, så ta en 5-minutters pause. Da er det en 30-minutters pomodoro. Etter tre til fire pomodoroer kan du ta en lengre pause på ca. 30 minutter. Om du vil prøve dette, kan du bruke denne timeren.

    Få god oversikt

    •  Ren design, engasjerende ikoner, intuitiv struktur og håndtegnede illustrasjoner.

    •  Få fullstendig oversikt ved å kaste et blikk på siden.

    •  Gode brukeropplevelser gir mestringsfølelse og positive læringsopplevelser.

    Enkelt å holde fokus

    •  Tavleundervisning og synlig lærer aktiviser de viktige læringssentrene i
        hjernen.

    •  Korte og presise videoer regissert av et profesjonelt filmteam i studio.

    Forstå det vanskelige

    •  Motiverende lærer med topp score fra elevundersøkelsen.

    •  Videoer med eksempler, analogier og tankekart.

    •  Til hver teorivideo har vi anbefalte studieteknikker.

    Øv på riktig tema

    •  Videoer kan merkes med ulike emojis som representerer din læringsopplevelse.

    •  Selvtester med oversiktskart som viser temaer det er vanlig å møte på eksamen. Oppgavene blir også markert med en farge etterhvert som du
       løser de. 

    •  Selvtester med oversiktskart over hvilke oppgaver andre studenter opplever som krevende.

    Få hjelp når du stopper opp

    •  Våre leksehjelpere vet hvordan man skaper positive læringsopplevelser. Ved å sette ord på dine tanker blir det enklere å oppdage hva som holder deg tilbake.

    •  Superelev gjennomgår de beste studieteknikker i 50 korte og effektive artikler.

Image 01