Arbeidstid

Er du en såkalt «morgenfugl» som jobber best tidlig om morgenen, og er slapp og trøtt mot kveldstid, eller er du et nattdyr som liker å vente til alle har lagt seg, før du begynner å jobbe? Liker du å jobbe jevnt med korte pauser, eller jobbe i lange perioder uten forstyrrelser?

Vi hører ofte om at man bør legge seg tidlig, slik at man kommer seg opp om morgenen og rekker skole og jobb. Dessverre er ikke alle mennesker like spreke på dagtid. Mitt råd er at uansett om du jobber best klokka to om natta eller klokka fem om morgenen, tjue minutter hver gang eller fem timer i strekk, vil det lønne deg å eksperimentere litt med arbeidstid og holde fast ved det som fungerer best for deg. Av og til kan det veie opp for søvnigheten på skolen.

Den ideelle arbeidstiden er et tidspunkt og tidsperiode hvor du klarer å holde deg rolig og konsentrert. Dette varierer for ulike mennesker og er påvirket av både biologiske og miljømessige faktorer. For mange mennesker, særlige ungdommer, er det best å jobbe midt på natta – fordi da har alle har lagt seg, både i realiteten og på sosiale medier. Da er det absolutt ingenting som kan forstyrre tankene. En ulempe er selvsagt at man blir trøtt – men samtidig er man modigere og mer kreativ når man er trøtt, så det kan faktisk være lønnsomt å vente med idémyldringen for en oppgave sent på natta.

En fordel med å ha en ideell arbeidstid er at du slipper å stresse over vanskelige oppgaver utenfor den tiden. Resten av dagen kan du heller bruke på mindre viktige oppgaver. (Les også: planlegging av skolearbeidet)

Når du har funnet den ideelle arbeidstiden, kan du også prøve å utforske hvor lenge du klarer å jobbe med full konsentrasjon, før du må koble av og ta en pause. Det er også bra å finne et ideelt arbeidssted. (Les også: Ulike avkoblingsteknikker, Arbeidssted) Dette variere mye for ulike mennesker, men kan også variere for ulike fag og oppgaver.

Alt i alt: når du sitter fast og bruker hele dagen på å stresse over en oppgave, er det kanskje et tegn på at du bør jobbe litt smartere, og jobbe på et bedre tidspunkt. Finn en ideell arbeidstid med minimale forstyrrelser, sett av vanskelige oppgaver til den tiden, og prøv ellers å slappe av resten av dagen!

    Få god oversikt

    •  Ren design, engasjerende ikoner, intuitiv struktur og håndtegnede illustrasjoner.

    •  Få fullstendig oversikt ved å kaste et blikk på siden.

    •  Gode brukeropplevelser gir mestringsfølelse og positive læringsopplevelser.

    Enkelt å holde fokus

    •  Tavleundervisning og synlig lærer aktiviser de viktige læringssentrene i
        hjernen.

    •  Korte og presise videoer regissert av et profesjonelt filmteam i studio.

    Forstå det vanskelige

    •  Motiverende lærer med topp score fra elevundersøkelsen.

    •  Videoer med eksempler, analogier og tankekart.

    •  Til hver teorivideo har vi anbefalte studieteknikker.

    Øv på riktig tema

    •  Videoer kan merkes med ulike emojis som representerer din læringsopplevelse.

    •  Selvtester med oversiktskart som viser temaer det er vanlig å møte på eksamen. Oppgavene blir også markert med en farge etterhvert som du
       løser de. 

    •  Selvtester med oversiktskart over hvilke oppgaver andre studenter opplever som krevende.

    Få hjelp når du stopper opp

    •  Våre leksehjelpere vet hvordan man skaper positive læringsopplevelser. Ved å sette ord på dine tanker blir det enklere å oppdage hva som holder deg tilbake.

    •  Superelev gjennomgår de beste studieteknikker i 50 korte og effektive artikler.

Image 01